Redskap vid matlagning

 

Det blir roligare att laga mat om man har bra redskap men vissa kan framstå som onödiga. Lagar man godare mat om man har en hamburgerpress, pizzasax, ananasskärare eller bakmatta för macroner?

Oavsett vad man väljer att ha för redskap så är underhåll viktigt. Byt ut med jämna mellanrum. En slickepott bör till exempel bytas ut så fort den blivit repig, värmeskadad eller missfärgad och annars så ska man byta ut den varannat år.

Teflonpannor bör inte användas alls trots att de underlättar matlagningen. De är nämligen giftiga och innehåller ämnen som både kan vara cancerframkallande och som är skadliga för miljön. Istället bör man använda sig av pannor av kolstål eller gjutjärn.

En skärbräda kan vara snuskigare än toalettsitsen. Om en skärbräda får en skåra skall den slängas – om den inte är av trä för då kan man istället slipa/hyvla den. Dock så bör skärbrädan bytas ut varje halvår, skadad eller inte. De flesta rekommenderar skärbrädor av trä då de innehåller olika träsyror som gör dem antiseptiska och som torkar ut fukten. Alternativt så har man skärbrädor av marmor, sten, stål eller dylikt men då ska man vara försiktig med sina knivar. Läs mer på Expressen.

vegeta