Tårtor, kakor och andra desserter

Älskar du tårtor i flera våningar, klassiska småkakor och ljuvliga desserter? Då är du i gott sällskap. Bakning är en hobby som gått från vardagssyssla med väl beprövade recept, till att bli ett fritidsintresse där du har möjlighet att utvecklas. Vare sig du tänker dig en framtida karriär inom den söta branschen eller bara vill imponera på kollegorna vid fredagsfikat, är bakning ett område inom vilket det är enkelt att lära sig mer via internet och tidningar. Att knåda deg och vispa smet får oss dessutom att må bra. Det blir en stund när vi är i nuet och är kreativa. Att sedan få dela sina sötsaker med andra och få se dem njuta blir som grädde på moset.

Bjud kollegorna på fika

Handen på hjärtat, visst var det inte bara som barn du älskade att smaka på smeten eller ta en nypa kakdeg? Sötsaker är lika goda när man är vuxen och en del av tjusningen med att baka som vuxen är att det är man själv som bestämmer hur mycket smet man får skrapa ur bunken. Tänderna mår förstås inte så bra av småätande, men såvida du inte bakar och smakar hela dagarna, samt borstar tänderna ordentligt med en eltandborste, behöver du inte oroa dig. Att nypa en bit mördeg eller smaka på marsipanen tillhör livets små glädjeämnen när man bakar. Med fika du bakat själv vet du dessutom exakt vad du äter. Butikernas färdiga kakor och tårtor innehåller ofta ingredienser du själv aldrig skulle släppa över din kökströskel, men hemma hos dig är det du som bestämmer. Du kan också anpassa bakverken efter allergier eller smaklökar och baka till exempel glutenfritt, sockerfritt eller med extra mycket choklad. Bakning ger dig en möjlighet att vara kreativ i vardagen och du får koppla av alla måsten en stund och helt hänge dig åt skapandet. Att metodiskt knåda en bulldeg eller vispa till en fluffig smet får oss helt enkelt att må bra.

Såhär lär du dig baka

Lär dig baka kakor

I dag är det enkelt att både lära sig grunderna inom bakning och att utvecklas vidare. För tack vare internet har de flesta möjligheten att lära sig alltifrån konsten att baka tårtor i flera våningar till att göra en perfekt pannacotta, utan att behöva lämna hemmet. Det finns många duktiga bloggare som delar med sig av sina recept och lär ut tips och knep. Är du beredd att satsa lite pengar och är hyfsat bra på engelska finns det även onlinekurser med olika inriktning. Kanske vill du lära dig att göra bröllopstårtor? Din lärare finns en googling bort. På YouTube finns flera kanaler där du får se hur man gör sitt eget tårtpynt av sockerpasta eller hur man tillverkar den perfekta glassbomben. Det avancerade blir enklare när du ser det i rörliga bilder. Om du inte är någon internetmänniska finns det många böcker och tidningar i ämnet. På biblioteket hittar du både böcker på grundläggande nivå och de som för dig vidare till nästa nivå. Lär av andra, men våga också vara kreativ och prova dig fram. Bakning är en hobby som ger vardagsglädje både till dig och till de som får smaka dina kreationer.

vegeta