Matlagning för lata dagar i sommarstugan

Att vara i sommarstugan och äta god mat hör ihop. Vissa sommarstugor är lika välutrustade som bostaden, medan andra har ett enklare sommarkök. Oavsett kök, så brukar de flesta vilja ha lite semester från matlagning under sommaren. Här kommer några tips för att göra sommarens matlagning lite enklare.

Det välutrustade köket

Om du har både vanlig spis, mikro och större kyl och frys i din sommarstuga, är det enkelt att laga mat. För att få mer tid över från matlagning kan du laga större satser och sedan äta rester ett par dagar – då sparar du både tid och ekonomi. Om du vill göra det enkelt för dig kan du koka rejält med pasta och sedan låta alla i familjen göra egna goda pastasallader – ett matlagningstillfälle, men mat för flera dagar! Ett smart sätt att piffa upp rester på, är att använda vackert vardagsporslin i lantligt stuk. Du kan enkelt skapa mycket sommarkänsla genom att köpa det du behöver till hemmet hos Laliving.se – där finns både lantlig inredning och gårdsromantik. Det är mysigt att inreda sommarstugan i en klassiskt lantlig stil, men om du även vill ha den känslan under vintern, så inreder du också ditt hem med saker från Laliving – då får du semesterkänsla året om!

Det enklare köket

Det är många som bara har en kokplatta med mindre ugn i stugan, ingen mikro och en minimal kyl och frys. Det krävs då mycket planering av matlagningen, särskilt om det endast finns en kokplatta. Om man har en större kyl och frys, är det möjligt att laga mat mer sällan och ställa in resterna, men i det lilla köket kan man inte spara lika mycket. För att förenkla matlagningen och kunna hålla den lagade maten kall, kan du skapa en kallkällare – som man hade förr. Om det finns en gammal kallkällare kan du rusta upp den, i annat fall kan du bygga en. Ett enkelt sätt är att hitta en skuggig plats, gärna i ett skjul, ställa in en kylbag med kylklampar. I så fall kan du i alla fall ta med mat hemifrån och behålla den kall ett eller två dygn.

Det är många som använder grill vid stugan – det är både platsbesparande då den står utomhus, men också mysigt. Du kan enkelt laga sommarmat som korv och grillade grönsaker på grillen och genom att variera marinad och tillbehör, kan måltiderna lätt förändras.

Konserver

Ett enkelt sätt att laga sommarmat är genom att använda konserver: såser, fiskbullar, köttbullar, soppor, makrill, tonfisk, baljväxter och vita bönor i tomatsås. De lite dyrare sorterna har ofta mer kryddning och smak, men det går också att köpa en billigare konserv och krydda upp maten själv. Konserver är ofta portionerade i lagom portioner och lätta att anpassa efter antal personer. Idag finns det också många konserver i papp- eller plastburkar, vilket sliter mindre på miljön. Med konserver behöver du bara koka potatis, pasta eller ägg, och ändå få en mättande måltid.

vegeta