Att starta en restaurang

Om man vill ta sin matlagning till nästa nivå, och börja jobba med den professionellt, är det bästa man kan göra att starta en egen restaurang. Det är visserligen en enorm utmaning, men alternativet – att jobba som anställd kock på någon annans restaurang – innebär att man aldrig till fullo kommer att kunna laga sin egen mat. Man kommer istället att förverkliga någon annans dröm. Har man en verklig passion för matlagning kan det med andra ord vara värt mödan att starta upp en restaurang, för att ha fritt kreativt spelrum.

Det är självklart många saker som måste ordnas innan man har en fungerande restaurang, men det kanske allra viktigaste är att hitta en lokal med rätt läge. Det spelar nämligen nästan ingen roll hur god mat man lagar, om restaurangen ligger i en del av stan där ingen är ute om kvällarna, eller som är krånglig att ta sig till. När man letar efter lokal kan det också vara bra att tänka på vilka restauranger som redan finns i området – konkurrensen kan bli för hård om det finns två asian fusion-restauranger eller två spanska restauranger i samma kvarter.

Innan man kan hyra en lokal måste man dock självklart ha ordnat restaurangens finansiering, antingen genom att ta lån eller genom att hitta investerare. I båda fallen är det viktigt att ha en väl utarbetad affärsplan, där man har räknat med allt från renovering av lokalen och inventarier till inköp av mat och anställning av personal.

Just maten och personalen är två andra viktiga punkter när man startar upp en restaurang. Det gäller att etablera kontakt med leverantörer i närheten som kan förse restaurangen regelbundet med de råvaror som behövs, och det gäller att hitta personal som delar samma vision och värderingar som man själv. Tillsammans med personalen (i alla fall i samråd med kökspersonalen) kan man sedan utforma restaurangens meny.

Slutligen är det mycket viktigt att man är påläst gällande alla de regler som gäller restauranger och andra inrättningar som serverar mat. Man måste vara beredd på att det när som helst kan dyka upp en inspektör från Livsmedelsverket, och då vill man inte att de ska hitta några fel. På samma sätt gäller det att vara noggrann när det gäller ekonomin, eftersom Skatteverket då och då utför kontroller av restauranger och krogar. Restaurangbranschen är en särskild utmaning när det gäller bokföring, eftersom det blir hundratals kvitton varje dag att hålla reda på.

Ett bra sätt att marknadsföra sin nya restaurang inför öppningen är att hålla en lanseringsfest, där man bjuder in matkritiker, vänner och viktiga personer i branschen som får mingla och smaka på maten som kommer att serveras på restaurangen. En sådan fest går bra att hålla även innan restaurangens lokaler har blivit klara, eftersom det enkelt går att hitta eventlokaler i Stockholm via Helioworks. På det sättet kan man bygga upp hype inför restaurangens lansering, samtidigt som man arbetar på att inreda restaurangen precis som man vill ha den in i det sista fram tills öppningskvällen.

vegeta