Det goda med raw food

Den nya trenden raw food är något som väckt många känslor. Somliga tycker det är bland det godaste som finns medans andra anser att det smakar som gräsmatta i en matskål. Vitsen med raw food är att maten ska vara rå, dvs inte lagad i temperaturer över 42 grader. Anledningen till att man gör detta är att näringen stannar kvar i maten och enzymer, vitaminer och mineraler gör den nytta som de ska.

Raw food är också ett billigt alternativ och kommer garanterat dra ned på ditt matkonto. Och billigt är något som de flesta eftersträvar både när man handlar mat. Då kan en matkasse från matkassedirekt.se göra susen.

Detta är raw food

Det som raw food består av är främst grönsaker, frukt, rotfrukter, nötter, rå honung, sädesslag, fermenterade grönsaker, örter, vetegräs m.m. Vid första anblick så kanske inte denna typ av mat låter särskilt tilltalande och faktum är att den blir mer som en livsstil än bara en smakexplosion för gommen. Det handlar mycket om att äta med medvetenhet och ett givet val för att bevara jordens resurser på bästa tänkbara sätt.

Många kallar det för en trend men det är dock troligt att raw food är här för att stanna. Det blir nämligen ett förhållande till mat för den individ som äter maten, som förekommer på ett nära plan och man kan nästan tala om mindfulness inom mat när det gäller raw food.

Hur gör man?

Blötläggning och groddning är två vanliga metoder inom raw food. Detta gör bland annat att maten blir mer lättsmält och mer näringsrik. När man blötlägger grönsakerna så frigörs ett enzym som finns i t.ex fröet som då vaknar och blir mer lättsmält och livskraftigt. Detta inträffar när vattnet tillsätts.

Vill man göra på andra sätt så är olika smoothies perfekta samtidigt som man kan göra olika smeter och knåda dem till bollar som sedan äts. Det positiva med raw food är att det kan gå rejält snabbt att göra sin middag och på samma gång så lever man hälsosamt och nyttigt. Att ha en mixer och en matberedare när man ska bli raw food-proffs är det mest optimala, samt en skärbräda och några bra matknivar som aldrig sviker.

Effekter av raw food

Om du vill ha alla bra egenskaper som raw food medför bör man åtminstone äta ca 50 % av sin kost, tillagad på detta sätt. Sedan kan man öka med tiden om man vill. Vanliga effekter av maten är att man inte sällan går ned i vikt, får klarare hy, friskare hår, man blir piggare och får en betydligt bättre mage även om det till en början kan kännas av rejält i magtrakten. Det är också mycket bra till den som är van att äta mycket sötsaker, då frukt och grönsaker gör att sötsuget minskar avsevärt.

vegeta