Lägg upp en veckomatsedel

För många är middagen en källa till stress i vardagen – man ska inte bara hinna laga den, utan också variera maten från dag till dag och vecka till vecka, och se till att alla ingredienser man behöver finns hemma. Dessutom ska maten helst vara näringsrik och nyttig. Ett bra sätt att eliminera stressen kring middagsmaten (eller i alla fall minska den) är att lägga upp en veckomatsedel. På det sättet behöver man bara sätta sig ned och fundera på maten en gång i veckan, och man kan veckohandla och se till att allt man behöver finns i kylen, frysen eller skafferiet.

Det finns flera vägar att gå när man planerar sin veckomatsedel. Man kan till exempel ha som utgångspunkt att man planerar rätterna efter de varor som det är extraerbjudanden på i ens lokala butik den veckan, eller helt enkelt gå efter vad man känner sig sugen på och inte har lagat på länge. En sak som man alltid ska ha i åtanke, oavsett vilken utgångspunkt man har, är dock hur mycket tid man kommer att ha att laga mat varje dag, och välja maträtt efter det. Om man till exempel vet att barnen ska iväg på träning klockan sex, och maten därför måste bli klar på en kvart, kanske man inte ska lägga pulled pork på menyn den kvällen.

Känner man att det är svårt att välja rätter till de olika veckodagarna (antingen för att man saknar inspiration eller för att det finns för mycket att välja mellan) kan man göra det enklare för sig genom att till exempel bestämma vilken typ av rätt som ska serveras vissa dagar. Man kan till exempel gå efter klassikern fisk på tisdag, soppa på torsdag, och så vidare. Tryter inspirationen kan man då helt enkelt söka efter fiskrecept eller sopprecept, så kommer man garanterat att hitta något man blir sugen på att prova.

Ibland kan man dock behöva en paus från allt planerande och all matlagning, och då är det bra att unna sig själv att gå ut på restaurang, och låta någon annan laga maten. När man ändå är ute ska man självklart också passa på att också göra något annat roligt, och då passar det perfekt att gå till O’Learys i Mall of Scandinavia, där man både kan äta en god middag och spela bowling. Sedan har man förhoppningsvis energi för att ta tag i nästa veckas matsedel.

vegeta