Laga mat av hemodlat

 

Fler människor än på länge drömmer om att ha en egen trädgård, en täppa att odla sina egna grönsaker och grödor. Med stolthet i rösten så vill man kunna säga att kryddorna som maten är smaksatt med kommer från det egna trädgårdslandet och att morötterna i soppan drogs upp i morse. Som nybörjare så kan man satsa på morötter, rödbetor och squash “tipsar Bo Rappne i TV4”.

Vill man ta sin odling och sina hemodlade växter ett steg längre så kanske fläder, brännässla eller vitlök kan vara något? Framför allt den sistnämnda är ett vanligt inslag i de svenska köken idag.

Flädern är en av de mest populära växterna och många leds att tänka på fläderblomssaft och desserter såsom cheesecake, mousse och paj. Dock så kan blommorna användas även till varmrätter och som tillbehör, till exempel i en sås, som friterade tillbehör eller att marinera en köttbit i.

Brännässlan är inte populär hos alla men man ska vara stolt om man har en sådan i trädgården och om den sprider sig, det tyder nämligen på att man har en väldigt näringsrik jord. Brännässlan kan, och bör, användas i matlagningen då den är väldigt nyttig och näringsrik. Laga en soppa eller en gratäng eller torka eller frys nässlorna för att användning året om. Att laga nässelte eller att krossa nässlorna (om de är torkade eller frysta) utgör ett superbt hälsokost. Om man inte önskar att använda växten i sin matlagning så ska man ändå behålla den i sin trädgård då den utgör en viktig del i fjärilarnas fortplantning.

Vitlöken bör odlas på hösten, någon gång mellan september och november, men kan också planteras under våren. Vitlök som man odlat själv är mildare än den man köper i butik.

Att ha en trädgård betyder för många att laga mat utomhus och man ser en bild av ett rymligt utekök där gästerna kan mingla. Eller kanske en gjutjärnspanna eller Muurikka som över öppen eld tillagar en pyttipanna.

Har man istället för trädgård tillgång till balkong så ska man inte misströsta. Tvärtom. Såväl odling som matlagning fungerar även på balkong även om man bör kolla vilka tillstånd som gäller för de värsta grillarna. På balkongen så behöver man vara mer noggrann i sitt val av växter att odla, men till exempel tomater, örter, kryddor eller paprika fungerar generellt sett utmärkt.

vegeta