Grytor och pannor i köket

Det finns en uppsjö olika köksredskap man kan använda sig av vid matlagning, med mer eller mindre specifika användningsområden. En typ av redskap som är mer universella, och som man har användning för nästan oavsett vad man ska laga, är dock de grytor och pannor som ofta fungerar som både tillagningskärl och serveringskärl för maten. Därför är det inte bara grytornas funktion som är viktig, utan även deras design. Oavsett vilken typ av grytor eller pannor som du känner att du behöver i köket, kan du hitta dem i snygg design hos Lyxdesign. Då kan du vara säker på att grytorna inte bara får önskad effekt på matlagningen, utan också håller bra kvalitet, och att du har köpt dem till ett bra pris.

En typ av gryta som länge var en självklarhet i köket, som sedan föll ur mode, men som nu har fått ett uppsving igen, är lergrytan. Lergrytan kallas också romargryta, efter den mest populära lergrytan på 1970-talet, den tyska Römertopf. Lergrytan är gjord av just lera, och måste därför blötläggas i ungefär en kvart innan den kan placeras i ugnen. Vattnet dunstar sedan under tillagningen. Grytan (med alla ingredienser i) ska ställas in i ugnen när den fortfarande är kall, och sedan värmas upp gradvis samtidigt som ugnen. Det är ett kärl gjort för långkok, och är populärt både för att kött och annat blir mycket mört och gott med denna tillagningsmetod, och för att vitaminer och andra näringsämnen behålls bättre på detta sätt än när man exempelvis kokar eller steker maten.

En panna som de allra flesta har eller har haft i sitt kök är också wokpannan. Wokpannan hade sin storhetstid i Sverige under 1990-talet (den utsågs till årets julklapp år 1990), men den har fortfarande en plats i köket hos många som tycker om att tillaga grönsaker, nudlar och annat som verkligen kommer till sin rätt med denna tillagningsmetod. En wokpanna är tunn, kupad och relativt vid, och ingredienserna i pannan steks därför hett och snabbt.

Självklart behöver man också i köket helt vanliga kastruller och stekpannor, dessa mångsidiga kärl som kan användas för tillagning av allt ifrån soppor och pannkakor till stora, saftiga köttbitar och alla typer av tillbehör (potatis, pasta, ris, quinoa, bulgur, matvete och allt annat man kan koka eller steka).

vegeta