VM i matlagning

 

Sverige placerar sig allt som oftast riktigt bra i Bocuse d’Or (kock-VM) även om det endast en gång stått en svensk högst upp på pallen (Mathias Dahlgren 1997). I 2017 års upplaga av denna tävling så slutade det med en sjunde plats för Alexander Sjögren, något som han själv var besviken över då han satsat på pallplacering. Dock så är Alexander Sjögren en kock av rang också internationellt då han bland annat slutade på tredje plats i Bocuse dâ™Or Europé år 2016.

Att tävla i Bocuse d’Or kräver sin man eller kvinna. Tävlingen föregås av lång och intensiv träning; det är inte bara maten och presentationen som måste tränas på utan även kockarnas fysik. Att med nervpress laga mat under 5 timmar och 35 minuter med människor som hänger en över axeln kan vara nog så påfrestande. Några månader innan tävlingsdagen så blir det än mer intensivt i uppladdningen då kockarna får reda på vad tallriksrätten skall bestå av. 2017 blev det en helt vegansk rätt. Att man i år satsade på en helt ”vegansk rätt sågs som positivt av Sveriges representant som uppskattar att den gastronomiska utvecklingen uppmärksammas.