Skånska delikatesser

Skåne är ett unikt landskap med mycket karaktäristisk natur, som vackra Österlen med gröna och gula fält så långt ögat når. De goda betesmarkerna och närheten till havet, och även närheten till kontinenten, har präglat mycket av det vi anser som skånsk matlagning. Även klimatet, som skiljer sig väldigt från de norra delarna av Sverige, har bidragit till en unik, skånsk matkultur. Ta bröd till exempel. För ett par hundra år sedan, när de flesta levde i självhushåll, kunde man i Skåne mala mjöl året om tack vare det milda klimatet och väderkvarnar och på så sätt fick man också saftigt, färskt bröd året om, medan norrlänningarna bara kunde mala två gånger om året och fick nöja sig med knäckebröd som kunde lagras mellan malningarna.

Röda äpplen på träd

Några produkter man bör passa på att smaka när man besöker Skåne är till exempel de goda äpplena, kanske i en skånsk äppelkaka, rökt ål och fisk av alla de slag, produkter gjorda på blod som blodkorv vilket är ett unikt skånskt påfund och naturligtvis gås och spettkaka. Vare sig gåsen eller spettkakan är egentligen inte helt och hållet skånska. Spettkakan var en gång populär över hela Europa, även om de bästa spettkakorna nu görs i Skåne. Gåsen är naturligtvis en riktigt skånsk symbol, men är också högt uppskattad i Tyskland, även om tillbehören och till viss del tillagningssätten skiljer sig. Skåne är definitivt värt en kulinarisk resa och det är alltid roligare att testa lokala specialiteter på plats. Det blir liksom mer genuint. Det är faktiskt ganska enkelt att ta sig ner till Skåne även om man befinner sig längre norrut. här hittar du billiga flyg Stockholm Ängelholm till exempel. Den bästa tiden på året att besöka Skåne är så klart på sommaren då det är som vackrast, men eftersom många av de lokala produkterna är som bäst andra tider på året så kan du inte gå fel om du besöker Skåne när som helst.

Året i Skåne

Rapsfält i solnedgång

Varje tid på året har sin charm och sina matspecialiteter i Skåne. Kom ner på våren och smaka på alla goda primörer, då grönsakerna mognar tidigare i Skåne än i resten av Sverige. Under våren och sommaren börjar även fisket ta fart, speciellt då det som alla förknippar med Skåne, nämligen ålfisket. Numera är det förbjudet att fiska ål utan speciell licens men lyckligtvis för oss som älskar ål så finns det fiskare som får licens för att fiska den. Bästa tiden att äta ål i Skåne är under den tidiga hösten, runt september, men, om din mage har tålamod så bör du vänta till november innan du besöker Skåne så att du också kan passa på att inta en riktig Mårten gås middag, då den dagen firas traditionellt den tionde november i Skåne (även om själva Martinsdagen faller den elfte). Då kan du passa på att äta svartsoppa, gjord på gåsens blod, sedan själva gåsen med tillbehör och till efterrätt en redig skånsk äppelkaka. Kom sedan tillbaka runt jul och prova på spettkaka, eller spiddekauga som skåningarna säger, så är din kulinariska resa till Skåne komplett!

Category
vegeta