Att laga mat är hetare och svårare än någonsin

 

Att laga mat är hett. Är man inte intresserad av mat så är man i viss mån utanför. Att följa åtminstone ett matlagnings- eller bakningsprogram i TV är självklart och kockarna är vardagshjältar och idoler. De ger inspiration till tittarna och för många är deras tips ovärderliga. Till TV-programmen så kommer kokböckerna som tar över hyllorna i bokhandeln, det sägs att det ges ut mer än en kokbok per dag i Sverige. Trots att det råder brist på kockar och kallskänkor så finns det tusentals recept att botanisera bland för hemmakocken. Så skriver Maria Elwing i en artikel år 2014 och fenomenet råder fortsatt 2017.

Men det är inte bara kockar och kokböcker som ger hemmakockarna extra energi och lust att experimentera i köket utan också den nya tidens livsstil/ar. Med mer fokus på vegetariskt, närproducerat, närodlat, veganskt, raw, vilt, GI, LCHF och allsköns annat så måste den som lagar maten också lära om. Att följa en flera veckor lång meny i en kokbok för att gå ner i vikt, rena kroppen på gifter, gå upp i vikt, leva längre eller vad det än månde vara kräver sin hemmakock. Ofta involverar också den nya stilen ett mer hälsosamt liv i form av långa promenader och mycket motion, något som nutidsmänniskan gärna efterlever i denna hektiska tid som ofta innebär mycket stillasittande framför dator och i bil. Dock så kan det bli både omständligt och tidsödande att leta rätt på råvaror som man knappt kan uttala i en butik man aldrig hört talas om och samtidigt hinna med att motionera minst en timme om dagen.

Kändisar generellt inspirerar till nya idéer för matlagning och leverne. Om Beyoncé, Madonna, Justin Bieber eller någon annan lagt om sin kost och kunnat gå ned i vikt snabbt efter en graviditet eller annan önskad eller oönskad anledning så borde ju vem som helst kunna göra det. Således är det en diet att följa och den inspirerade går “all in” genom tidningsartiklar, sökningar på nätet, kokböcker och dylikt. Inspirerande, kostnadskrävande och ombytligt – idolerna byter dieter titt som tätt.

Självklart så är den “gamla tidens” sätt att laga mat fortsatt aktuell. Den är ständigt aktuell och det är inte bara mor- och farföräldrar som inspirerar utan man kan gärna gå tillbaka hela vägen till stenåldern. Således äter man fortsatt köttbullar men idag duger det inte att köpa färdigt utan man tillagar dem själv, rullar dem för hand. Men det börjar inte där. Om man äter kött så måste man försäkra sig om att djuret har haft det bra varför man måste göra noggranna efterforskningar för att säkerställa att djuret fått gå fritt, haft god tillgång till föda och vätska samt har avlivats och styckats på rätt sätt. Enklast är att hitta uppfödare, jägare och slaktare som man kan prata med direkt och som sedan kan leverera det som önskas. Att sätta värde på allt levande är något som alla hemmakockar borde göra varför detta är en fin tanke men för många ett ouppnåeligt ideal.

vegeta